Our key tasks

We are primarily tasked with providing power transmission services, system services and facilitating the energy market. Our core tasks follow from our appointment as grid operator under the Dutch 'Elektriciteitswet' (E-wet) and the German 'Energiewirtschaftsgesetz' (EnWG).

Explore our key tasks

Innovation

TenneT presents Hub and Spoke concept for large scale wind energy on the North Sea.

Read more
Our grid

TenneT manages the high-voltage grid in the Netherlands and large parts of Germany. TenneT transmits electricity at 110,000 volts (110 kV) and higher. With around 23,500 kilometres of high-voltage lines, we cross borders and connect countries.

Explore our grid

Offshore Outlook 2050

Already by 2030, the originally planned capacity of 15 gigawatts of offshore wind energy will increase to 20 GW.

To Offshore Outlook 2050
Electricity market

The energy sector is developing rapidly. The process of European market integration began some years ago. Its purpose is to create a single European market that enables market parties to trade gas and electricity across national borders easily and efficiently.

Explore the electricity market

Transparency data

We provide transparency data on our operations on our Dutch and German transparency page and on ENTSO-E. 

To transparency pages
E-Insights

Our vision is to be one of the most transparent Transmission System Operators (TSO) in Europe and thereby creating value for society. In this Energy Insights section we present selected energy related topics and show data, information and valuable insights. 

E-Insights

E-Insights

Facts & figures related to TenneT facilitating the market can be found here.

Read more
Company

TenneT is a leading European electricity transmission system operator (TSO), with activities in the Netherlands and in Germany. We strive to ensure a reliable and uninterrupted supply of electricity in our high-voltage grid for some 42 million people.

Explore our company

We are TenneT

Meet us
News Innovation Dutch

Wereldprimeur: Bijzondere rol voor elektrische auto’s voor stabiel elektriciteitsnet

Downloads & Contact
  • Duizenden elektrische auto's helpen elektriciteitsnet stabiel te houden
  • Toename duurzame bronnen voor elektriciteit vraagt om innovatieve oplossingen

TenneT en The New Motion gaan dit jaar duizenden elektrische auto’s inzetten om bij te dragen aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet. De toename van elektriciteit uit duurzame bronnen als wind en zon zorgen ervoor dat er vaker moet worden bijgestuurd zodat het elektriciteitsnet in balans blijft. Tegelijkertijd vraagt de groei van groene stroom om nieuwe oplossingen om fluctuaties in het elektriciteitsnet op te kunnen vangen.

"Deze pilot past in de bredere strategie van TenneT om het elektriciteitssysteem voor te bereiden op de grotere hoeveelheid duurzaam opgewekte energie. In de komende jaren zal de opwek van duurzame elektriciteit een vlucht nemen en zullen er momenten komen waarop er nauwelijks meer centrales draaien. Juist dan is er flexibiliteit nodig om fluctuaties op te vangen. Partijen als The New Motion, die al die grote aantallen kleine vermogens in batterijen van elektrische auto's kunnen samenvoegen tot een volume dat een zinvolle bijdrage kan leveren aan de stabiliteit, spelen daarin in de visie van TenneT een belangrijke rol" aldus Ben Voorhorst, operationeel directeur van TenneT.

Altijd in balans

De stabiliteit van het net is belangrijk om storingen of uitval van elektriciteit te voorkomen. Het is de taak van TenneT te zorgen voor een stabiele frequentie van het elektriciteitsnet. Hiervoor moet het aanbod van elektriciteit exact overeenkomen met de vraag. Op elk moment, real time, moet ervoor gezorgd worden dat er geen overschotten of tekorten ontstaan. We noemen dit balanshandhaving. Op het moment dat vraag en aanbod uit balans dreigen te raken, zorgt TenneT ervoor dat centrales extra of juist minder elektriciteit leveren met zogenoemd primair reservevermogen. Elektrische auto's gaan deze taak deels overnemen.

“De doelstelling van The New Motion is om de transitie naar duurzame mobiliteit te versnellen. Middels deze energiediensten voor berijders kunnen we elektrisch rijden nu nog aantrekkelijker maken. Ons netwerk is met 25.000 laadpunten het grootste in Europa, en we gaan aan de slag om deze nieuwe diensten zo spoedig mogelijk voor al onze klanten beschikbaar te maken. Hiermee komt de volledige potentie van elektrisch rijden tot zijn recht: de auto’s zijn zeer geschikt als buffer in het elektriciteitsnet om duurzaam opgewekte energie van wind en zon goed op te slaan” aldus Ritsaart van Montfrans, oprichter van The New Motion.

Voor The New Motion is het benutten van de flexibiliteit die elektrische auto's kunnen bieden aan het energiesysteem vanaf het eerste begin een onderdeel geweest van de visie. De auto is naast een vervoermiddel ook een opslagmiddel voor elektriciteit. Ieder laadpunt is daarom uitgerust met de mogelijkheid om de laadsnelheid geautomatiseerd, centraal aan te sturen. Hiervoor werkt The New Motion samen met Nuvve, een Amerikaans bedrijf dat deze technologie eerder al demonstreerde in de VS. De levering van frequentieondersteuning is een eerste stap. Als het gebruik van de slimme meter is doorgevoerd zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Over The New Motion

The New Motion is Europees marktleider op het gebied van laadoplossingen voor elektrische auto’s. The New Motion heeft 20.000 slimme laadpunten geïnstalleerd en met The New Motion laadpas hebben klanten toegang tot een internationaal netwerk van 25.000 publiek toegankelijke laadpunten. De overgrote meerderheid van alle elektrische rijders gebruiken de laaddiensten van The New Motion. Door samenwerkingen met verschillende partijen kunnen klanten met een The New Motion laadpas laden in Nederland, België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Finland. The New Motion doet er alles aan om duurzame mobiliteit zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dat is goed voor het milieu en de portemonnee. Daarom helpt The New Motion berijders van elektrische voertuigen met laadoplossingen (diensten en producten) om nu en in de toekomst zoveel mogelijk kilometers elektrisch en duurzaam te rijden: thenewmotion.com.

Share this:

Do you want to know more?

Jeroen Brouwers

Media Relations

+31 (0)26 373 26 00

press@tennet.eu

Do you want to stay informed?

Like the

facebook page

Go to Facebook page